lördag 24 maj 2014

Nu är vi åter på svensk mark, här kommer en sista uppdatering från ISEF resan 2014, med lite bilder från dagarna i San Francisco.

Snart lyfter helikoptern som ska flyga oss över San Francisco!



Vi flyger under, och över, Golden Gate Bridge!
Vi besökte även Alcatraz, det beryktade fängelset. Audiotouren där tidigare fångar och fångvakter berätttade om sina minnen var riktigt bra!
Utsikt från Alcatraz
Stop under Sightseeing turen
Golden Gate bridge var en självklart stop under sightseeing turen
Uppe på Twin Peaks

California Academy of Science hade en regnskog med friflygande fåglar och fjärilar
Ytterligare foto av regnskogen
Nere i akvariedelen, här kunde man se vad som simmande i vattnet sett uppifrån på föregående bild, men även, bland annat, röra sjöstjärnor!
Därtill fanns det bland annat en jordbävningssimulator, och ett rum fullt med skallar av olika djurarter.

Påväg in i Muirwoods för att se världens högsta träd
Rätt breda var de också
För att inte nämna de gigantiska skogsniglarna
Besök på Computer History Museum nära Silicon Valley
Här fanns en prototyp av Googles självstyrande bil.
Besök på Stanford, på bilden ses Stanfordstudenten David, en av 2013 års SIYSS deltagare, som visade oss runt.

Det var den sista uppdateringen från ISEF resan 2014, efter två händelserika veckor återstår många fina minnen (och att kurera viss jetlag) !












måndag 19 maj 2014

ISEF uppdatering

I skrivande stund befinner vi oss i San Francisco i full färd med att upptäcka vad den här staden har att erbjuda.  Här kommer dock en uppdatering på resten av tiden i Los Angeles och ISEF, i text från våra finalister.

Alexandra beskriver dag 2:
Dag två började med frukost på hotellet och sedan bar det av till LA Convention Center för att fixa lite med våra montrar. Efter lite spring och påskrivande av papper blev våra montrar godkända och efter det fick vi en rundtur på Californian Institute of Technology, lite utanför LA. Dom hade ett jättestort och fint campus med bland annat en sköldpaddsdamm. På kvällen var det en invigningsceremoni med alla 1780 deltagare. Det var väldigt pampigt med inspirationstal och sånt. Det var jättehärlig och positiv stämning. På slutet fick tre från varje land gå upp på scenen med sin landsskylt=D

Axel om dag 3:
Under onsdagen besöktes våra bås av domare som frågade frågor om våra projekts alla aspekter. Från 8 till 5 grillades vi för att sedan slappna av på Universal Studios i Los Angeles.

Nästa dag var det öppet för allmänheten, våra finalister berättade för skolungdomar om sina projekt. 

Christian om dag 5:
Slutligen så hade den sista dagen på Intel ISEF anlänt och vinnare skulle koras. Dagen inleddes därför med en ”grand award cermony” där de bästa i varje kategori skulle få ta del av häftiga resor, pengar och få namnge asteroider. Tyvärr tog team Sverige inte del av något av dessa priser. Den enda som ens fick gå upp på scenen var vår reseledare Andrea som delade ut en inbjudan till Stockholm International Youth Science Seminar, till tre utmärkande projekt. Många fantastiska projekt gavs verkligen den uppmärksamheten som de förtjänade och många fick stora delar av sitt colleges tuition betalat.

Dagen övergick i pool häng med team Finland, där vi alla fick njuta en sista dag av hotellet. Vi avslutade dagen med att gå på musikalen Porgy and Bess, som var oerhört vacker. Allt som nu återstod var att ta farväl av LA och förereda sig på San Fransisco.
  

tisdag 13 maj 2014

Då var vi inne på tredje dagen i LA med Intel ISEF. Våra tre svenska finalister är:
Alexandra Svensson
I mitt projekt har jag forskat om Alzheimer's och kommit fram till att gojibär förlänger livstiden hos bananflugor med sjukdomen. De sjuka flugorna som åt gojibär levde alltså längre än flugorna som inte gjorde det i mitt experiment.
Christian Holm
Jag har skapat en algoritm som kvantifierar sambandet mellan kundmedvetenhet och monopolisering. Modellen visar att ju mer upplysta kunder blir ju vanligare blir monopol.
Axel Ericsson
Jag har byggt en algoritm som kan tolka innehållet i meningar. När du skickar en mening till programmet får du tillbaka en maskinläsbar version av meningen som förklarar kopplingarna mellan adjektiv och substantiv. Det intressanta är att jag inte använder några grammatiska regler för att räkna ut innehållet, utan algoritmen har lärt sig själv att identifiera kopplingar mellan ord genom en "maskinlärningsprocess".
Jag som är reseledare heter Andrea och är projektledare för Stockholms International Youth Science Seminar ungaforskare.org/siyss.

Nedan följer bilder och våra finalisters tankar om de första dagarna!
11 maj, Finalisterna har registrerats och fått sina badges!
11 maj, LA sightseeing tur

11 maj, stop vid kusten under sightseeing turen
Axel och Christian testar spel i Intel loungen

Finalisternas Sverige poster till invigningsceremonin!

Alla finalister namn finns med!
12 maj, Sverige presenteras under invigningsceremonin

Christian berättar om första dagen i LA, 11 maj:

Första dagen på Intel ISEF var fantastisk. Den inleddes med att vakna upp till 22:a våningens utsikt av downtown LA från våra riktigt fina hotellrum. Vi tog oss snabbt ner mot hotellfrukosten där vi i lag Sverige på våra 3 man snabbt försvann bland de större lagen, snart fick vi dock reda på att mindre lag än Sverige blå från Estland och Luxemburg.
Efter frukosten fick vi ta oss vidare till det enorma konferenscenter som Intel ISEF för närvarande belägrar. Väl där var det bara att sätta upp montern i ett virvvarv av 1600 andra montrar. Efter vi hade fått upp våra montrar begav vi oss vidare och gjorde en Sverigeplansch som vi ska springa in med på scenen vid ISEF:s öppningscermoni imorgon. Inslag av allt från Nobelpriset till Ikea fanns med.
Under dagen tog vi också chansen att besöka resten av LA och tog en busstur till Hollywood, Beverly Hill och Sankta Monika där vi fick njuta a vattnet. Det var riktigt intressant att se hur mycket större allting är i USA, inte minst i stadsbilden.
Dagen slutade med en ”pin exchange” där tävlande från alla länder bytte ut pins med landsflaggor eller delstatsflaggor med varandra. Eventet var ett bra tillfälle att lära känna andra deltagare och resulterade inte bara i massa coola pins utan också en hel del kontakter.





lördag 3 maj 2014

Halvtid på I-SWEEEP

Den 30 april började resan till I-SWEEEP för två deltagare med deras projekt och en adult supervisor. Projektet heter Urban Organic och är representerat av Emil Ahlanzberg ch Daniel Andreasen Bertlin, men de åka jag, deras adult supervisor Anna Asratian. Vår resa började 06.00 från Kastrup till Amsterdam, där vi böt flyg för att åka till Houston, Texas, vart I-SWEEEP håller till, och anlända vid 13-tiden, lokal tid. Tävlingen, som är ett initiativ taget från både staten och en av skola i Houston, är en tävling för projekt inom kategorierna Energy, Environment och Engineering. Våra killar tävlar i environment kategorien. Mer om I-SWEEEP hittar ni på isweep.org

Killarnas projekt handlar om hur man kan använda kaffesump, som de har fått från fik och återanvänt, för att odla gourmetsvampar. De har jämfört metoden med andra odlingsmedium som tex tidningspapper. De har också tagit fram ett kit som kan användas för att odla fram svamparna. Mer info hittar ni på urbanorganic.se

I denna stund är killarna på judging, det innebär att de kommer presentera sitt projekt för 10 bedömare som sedan poängsätter bland annat deras prestation, presentation och idé. De har varit på judging sedan 09.00 idag och håller på till 17.30. Jag fick bara träffa dem under lunchen och kolla läget, så jag fortsätter hålla mina tummar för dem!

Eftersom vi inte hunnit skriva förut tänkte jag komma med en kort sammanfattning av vad vi gjort under veckan och våra intryck. När vi först kom hit så såg vi genast att Houston inte är en jätteaktiv stad, det är ofta tomt på gatorna för alla åker bil. Vi bor också i området Downtown, vilket mest består av hotell och office-lokaler, så det är inte så mycket rörelse på gatorna.

Vi möttes också av hur annorlunda det är i USA på gatorna, vi har hunnit träffa på olika typer av speciella människor, vissa som står och skriker saker på gatorna och andra som stod precis utanför fönstret vi åt vid på restaurangen och luktade på sina fingrar med huvan uppdragen så man inte såg ögonen.

En annan sak som också är extremt annorlunda är matkulturen, vilket man har hört talas om tidigare men man förstår inte det tills man längtar hem efter riktig mat och inte fettblandat socker. Det är mycket fett, mycket läsk (sött) och det är ofta i stora storlekar. På vissa ställen finns bara läsk i medium och large som är ekvivalent till svenska large och extra large! Läsk kostar också mindre än vatten.

Under dagarna som gått har vi hunnit med ganska mycket, vi har hunnit sätta upp projektet och lånat nästan alla verktyg de hade att låna. Vi har hunnit shoppa i den stora gallerian i Houston (The galleria), gått på Natural science museum, simmat i hotellets pool på översta våningen, gymmat samtidigt som solen går upp, ätit TexMex och gått på vår första baseball match (Astros vs Mariners).

På alla platser vi varit på så har vi alltid blivit bemötta med extreme vänlighet, alla i Houston har varit så söta mot oss. Ett exempel, på baseball matchen så satt vi precis bredvid två killar som vi började prata med först pga att vi tre pratade svenska och de undrade vilket språk det var. Sedan dök våra killarna in i en riktigt seriös och lång diskussion med dem, vilket ett till par som satt framför oss också dök in i. En kort stund kom ett till par som satt bakom oss också in i diskussionen. Det var som inget annat jag varit med förut - där satt 3 separata sällskap som aldrig träffat varandra tidigare och skratta med varandra som om vi varit vänner under långa tider!

Nu är det bara några dagar kvar, men vi hoppas att vi ska få uppleva lika mycket till! :D håll nu tummarna för att det gick bra för killarna!! :) så ska vi uppdatera er snart igen! Om ni vill ha lite oftare uppdateringar, kolla in Förbundet unga forskare på instagram! :D där får ni lite bilder också!

Ha det bäst!