onsdag 29 juni 2016

Akademisk kickstart på MIT

Introdagarna på den internationella sommarforskarskolan Research Science Institute (RSI) 2016, sponsrad av bland annat Center for Exellence in Education och Förbundet Unga Forskare, är nu över. 

Trots en lång transatlantisk flygning kände jag mig otroligt exalterad att få möta de 50 amerikanska och 30 andra internationella delegaterna, med vilka jag genast stiftade bekantskap och hamnade i djupa jetlaggade nattdiskussioner. Den amerikanska collegestämningen på anrika studentboendet Maseeh Hall, där jag delar ett rum med en mycket trevlig amerikansk stipendiat, är helt fantastisk. Maseeh ligger precis bredvid MIT:s huvudbyggnad och studentcentret med diverse restauranger där vi äter alla våra måltider.

Under dagarna har vi med hektiskt schema haft olika lektioner ledda av professorer (jag valde fysik och ingenjörskonst) runt om på campus, inclusive mer avancerad statistik och "humanties", där vi diskuterar den på förhand lästa boken Frankenstein. Vi har även fått intensivkurser i MIT:s speciella datasystem Athena och programmet LaTeX, som vi långt in på natten tränar i för att skriva labbrapporter. Hittills har vi haft två middagar och föreläsningar med Harvardprofessorer i neurolgi respektive matematik, samt en pianokonsert. Imorgon får jag reda på min mentor för forskningsprojektet jag ska ägna mig åt resten av sommaren här i Boston, vilket jag ser mycket fram emot! 

Maseeh Hall


MIT:s mest kända vy med Killian Court

 
Alla RSI-delegater i huvudlobbyn!

onsdag 1 juni 2016

Hej RSI-stipendiat Alexandra Berg! Vad är din framtidsdröm?

Grattis till 2016 års RSI-stipendiater Alexandra Berg och Elias Waagaard som snart åker till MIT, Massachusetts Institute of Technology, ett av världens mest prestigefulla universitet i USA, för att forska i sex veckor. RSI står för det internationella forskningsprogrammet Research Science Institute.

Stipendiet delas ut till medlem i Förbundet Unga Forskare som går andra året på gymnasiet och som har utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena. Alexandra Berg är 18 år och kommer från Stockholm. Läs intervjun med henne nedan! 



"Det som jag kommer att ägna mig åt på MIT är i första hand komplexitetsteori, ett matematikområde som berör multikomponentsystem, och i andra hand plasmafysik, med fokus på energiteknik.

Jag är otroligt taggad och förväntansfull inför RSI! Det jag förmodligen mest ser fram emot är att träffa andra personer som är intresserade i vetenskap, och att delta i de djupa, breda, mångfacetterade, och förhoppningsvis lite galna konversationer som väntar. Sedan ska det såklart också bli otroligt intressant att få ägna tid åt research, min favoritaktivitet, på en av världens mest ansedda och imponerande universitet. Dock måste jag erkänna att jag är lite nervös inför lägret. Att döma av de preliminära introduktionerna vi fått skriva och läsa samt RSIs allmänna anseende, verkar alla vara helt fenomenalt kvalificerade. Man hoppas innerligt att man inte ligger för långt efter!

Om lite mer än tio år har jag förhoppningsvis lyckats skaffa en utbildning inom matematik, dataanalys, och datorkunskap, samt möjligtvis en doktorand inom systemteori. Förhoppningsvis deltar jag i interdisciplinär research med såväl akademiska som praktiska anknytningar, och försöker omsätta resultaten till entreprenöriella eller icke- vinstdrivande verksamheter. Några potentiella intresseområden inkluderar kvantbiologiska solceller, IT-infrastruktur i utvecklingsländer, neurologi-inspirerade dataminingsmetoder, och hållbar integrering av artificiell intelligens i samhället.

Sedan väldigt, väldigt länge har jag varit lika passionerat intresserad i vetenskap för dess teoriers vackerhet, som dess applikationers nödvändighet. Samtidigt har jag dessutom haft svårt att välja en favorit (eller ens några få) bland alla ämnena inom vetenskap. Min dröm är därmed att jobba både akademiskt och entreprenöriellt med ett väldigt interdisciplinärt fokus. Jag är därmed väldigt insatt på att studera matematik och datorkunskap för att etablera en ”verktygslåda”, och möjligtvis senare doktorera inom systemteori för att etablera ett ”universalperspektiv”, i syfte att kunna analysera, kommunicera, och attackera ett stort mångfald av problem.


Hej RSI-stipendiat Elias Waagard! Vad är din framtidsdröm?

Grattis till 2016 års RSI-stipendiater Alexandra Berg och Elias Waagaard som snart åker till MIT, Massachusetts Institute of Technology, ett av världens mest prestigefulla universitet i USA, för att forska i sex veckor. RSI står för det internationella forskningsprogrammet Research Science Institute.

Stipendiet delas ut till medlem i Förbundet Unga Forskare som går andra året på gymnasiet och som har utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena. Läs intervjun med Elias Wagaard som är 19 år och kommer från Hudiksvall nedan! 



I första hand kommer jag att arbeta med forskningsprojekt inom astronomi med fokus på exoplaneter, i andra hand supraledning.
Det mest fantastiska är utan tvekan den kommande internationella gemenskapen i en framstående akademisk miljö. Dessa sex veckor kommer att bli de mest intensiva och lärorika i hela mitt liv, med nya utmaningar och insikter i hur toppforskare arbetar. Självklart känns det lite pirrigt att själv driva sitt eget projekt på en sådan hög nivå, men lyckligtvis har vi professionella handledare till hjälp!

Om tio år ser jag mig själv i ett internationellt forskarlag som söker efter svar - direkt eller indirekt - på de allra mest grundläggande frågorna inom fysiken, som "Hur uppstod universum?", "Vad är mörk materia?" och "Finns det liv där ute?". Målet är att jobba i miljöer med människor från hela världen, antingen på universitet eller internationella forskningsorganisationer. Teknikutveckling för forskning kan jag tänka mig att syssla med, även undervisning på universitetsnivå och inspirera andra!

Även om jag är fast besluten att plugga fysik så återstår det att se om det blir kandidatprogrammet i fysik eller civilingenjör i teknisk fysik. Tyska är även något jag vill fortsätta studera på universitet, förhoppningsvis med ännu ett år utomlands under studierna.


Min ultimata dröm med min framtida forskning är inte bara att svara på de existerande frågorna, utan att skapa helt nya frågeställningar som vi tidigare inte trodde var möjliga. Min tanke är att det är den inställningen som driver utvecklingen vidare. Exempelvis är forskningen på CERN och ESO av den kalibern, med den ena storartade upptäckten efter den andra av nya exotiska partiklar respektive exoplaneter, men har även genererat oumbärliga uppfinningar som används dagligen av miljoner människor. Jag är övertygad om att grundforskning inte bara stimulerar vår mänskliga nyfikenhet utan också kommer till nytta för hela samhället, något jag vill bidra till. "